Lokalne jedzenie w Sharm el Sheikh – dania, których musisz spróbować

Tagi , , , , , , ,

Wakacje w egipskim kurorcie Sharm el Sheikh to nie tylko egzotyczne widoki i niepowtarzalny klimat, ale przede wszystkim wyjątkowa kuchnia, której warto zasmakować. Azjatycka część Egiptu, gdzie znajduje się Sharm el Sheikh słynie z intrygujących smaków i aromatycznych przypraw. Ciężko zdobyć je w Europie. Oto zestawienie najpopularniejszych, tradycyjnych dań, których koniecznie warto spróbować podczas pobytu! Jakie jest najsmaczniejsze jedzenie w Sharm el Sheikh?

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Kuchnia egipska – krótka charakterystyka

Egipska kuchnia mimo silnych wpływów tureckich i greckich, może pochwalić się bardzo intensywnymi i zróżnicowanymi smakami. Podstawą pożywienia jest ryż, warzywa i owoce oraz różne rodzaje mięsa pochodzące z lokalnych hodowli. Egipcjanie bardzo lubią również kawę, której parzenie oraz przygotowywanie do spożycia odbywa się z określonym ceremoniałem. Tradycja ta ukształtowała się już w starożytności. W zależności od regionu dania mogą się różnić, jednak z pewnością na stole znajdziemy sporo warzyw, w tym grochu i bobu w różnych odmianach, a także owoce morza. Oto najbardziej polecane dania i produkty warte spróbowania:

Tamija lub falafel

Popularne również w Polsce kotleciki z ciecierzycy to jedno z ulubionych dań Egipcjan. Podawane w różnych wariantach, z dodatkami świeżych warzyw, ale i w tradycyjnej wersji, tj. na bazie suszonego bobu. Taka wersja pojawia się najczęściej w okolicy Syrii czy Libanu, w okolicach Sharm el Sheikh znajdziemy najczęściej falafel z ciecierzycy. Falafel lub Tamija są dostępne praktycznie w każdej restauracji w Egipcie, szczególnie w regionie Sharm el Sheikh. Można je jeść na każdy posiłek, również na śniadanie. Mimo smażenia na głębokim oleju są dość lekkostrawne, więc na upalne dni w Egipcie będą stanowiły doskonałą przekąskę. Idealnie pasują do pasty tahini, która pełni funkcję dipu do przekąski.

Shawarma – egipski odpowiednik kebabu

Jeden z najpopularniejszych przysmaków street food, który uwielbiają nie tylko lokalni mieszkańcy, ale również turyści. Shawarma, czyli egipski odpowiednik kebabu, to cienki placek zarumieniony na rozgrzanej patelni, z dodatkiem świeżych warzyw, jagnięciny lub kurczaka oraz aromatycznego sosu. Znajdziemy go przede wszystkim w niewielkich restauracjach oraz przydrożnych budkach, gdzie lokalni mieszkańcy przygotowują danie na naszych oczach. W takiej wersji nie tylko smakuje doskonale, ale również jest lekkostrawny, jak większość dań kuchni egipskiej. W największe upały takie danie z pewnością będzie dobrym wyborem!

Koshari

Nazwa dania nie jest przypadkowa, ponieważ pochodzi bezpośrednio od słowa „koszerny”. To danie to wyjątkowe połączenie ryżu, makaronu, soczewicy i ciecierzycy, a to wszystko z dodatkiem ostrego sosu pomidorowego i smażonej cebuli. Tuż obok falafela to danie to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych, które koniecznie warto spróbować. Bez większych problemów znajdziemy je praktycznie w każdym miejscu serwującym jedzenie w Sharm el Sheikh.

Egipska zupa Mulukhiyah

Ta zupa może przyprawiać o lekkie zaniepokojenie turystów, przyzwyczajonych do klasycznej konsystencji zup kuchni europejskiej, jednak z pewnością zaciekawi smakiem. Mowa oczywiście o zupie Mulukhiyah, która ma zielony kolor i gęstą konsystencję. Przygotowuje się ją z juty warzywnej z dodatkiem wyrazistych przypraw, i mimo wszystko nie jest to danie wegańskie – tradycyjny przepis wskazuje na bazę z bulionu mięsnego, który podkręca smak.

Kofta

To danie to idealna propozycja dla miłośników mięsa w różnych postaciach – kofta przypomina nieco szaszłyki, składa się z jagnięciny, w której zawinięte jest mięso mielone, a cała ta konstrukcja znajduje się na patyku szaszłykowym, co ułatwia konsumowanie. To grillowane danie najczęściej podawane jest ze świeżą sałatką warzywną lub domowym chlebem. W porze obiadowej to właśnie danie zobaczymy najczęściej w egipskich restauracjach.

Feteer meshaltet

Kolejnym egipskim przysmakiem, który zdecydowanie warto spróbować jest Feteer meshaltet, czyli cienkie plastry ciasta przekładane masłem klarowanym. Popularne są różne warianty tego dania, również na słodko, np. z użyciem owocowego musu lub dżemu. Warto spróbować tego dania w wersji z masłem, ale również serem, którego smak nieco odbiega od tego, do którego przyzwyczajeni jesteśmy w Polsce. Potrawa dostępna jest praktycznie w każdej restauracji w Sharm el Sheikh, serwowana jest jako deser lub przystawka.

Mahshi

Danie popularne również w Polsce, czyli faszerowane farszem warzywa, będzie smakowało zupełnie inaczej w Sharm el Sheikh – mowa o Mahshi, który występuje w wariantach bakłażanów, liści winogron lub cukinii z mięsnym farszem i przyprawami. Głębi smaku dodaje kolendra, natka pietruszki oraz pieprz. Danie zapiekane jest w piekarniku i podawane najczęściej z lekkim sosem. Dla wegetarian jest również najczęściej dostępna opcja bez mięsa.

Gulasz Basila

Proste, ale sycące danie w gorące dni, czyli Gulasz Basila przygotowuje się na bazie sosu pomidorowego, z dodatkiem groszku oraz marchewki. Danie szczególnie popularne jest w okresie postu koptyjskich chrześcijan, wówczas przygotowywane jest w zmodyfikowanej wersji bez wołowiny. Gulasz jest bardzo wyrazisty mimo zaledwie kilku składników, tajemnicą smaku są oczywiście przyprawy, bez których żadne danie egipskie nie może się obejść!

Hamam, czyli mięso gołębia

Lekko kontrowersyjna propozycja, jednak niezwykle popularna, jeśli chodzi o jedzenie w Sharm el Sheikh. Samo mięso uznawane jest za jedno z delikatniejszych w lokalnym menu. Mięso gołębia jest najczęściej podawane w formie gulaszu lub również w całości, faszerowany ryżem na ostro z dodatkiem warzyw. Przy okazji wizyty w Sharm el Sheikh zdecydowanie warto się skusić. Mięso gołębia jest bardzo zdrowe, i zawiera bardzo dużo białka, aminokwasów oraz witamin z grupy B.

Tahini – sos sezamowy

Pasta Tahini, która jest również bardzo popularna w Polsce, znalazła się na tej liście nie bez powodu. Smak przygotowanej w Egipcie pasty nie może równać się z tą, którą możemy kupić w supermarkecie w Polsce. Egipska pasta tahini to rodzaj sosu sezamowego z dodatkiem dobrej jakości oliwy oraz przypraw. Ma lekko goryczkowaty smak, jednak z dodatkami takimi jak chleb, świeże warzywa czy potrawy mięsne smakuje naprawdę doskonale.

Bitengan mehalal

Przystawką, którą najchętniej serwują Egipcjanie w lokalnych restauracjach jest właśnie bitengan mehalal. To gotowane do miękkości bakłażany, nadziewane sałatką z drobno pokrojonych pomidorów, czosnku, zielonej papryczki chili i natki pietruszki. Doskonałe połączenie smaków zapewniają również umiejętnie dobrane przyprawy, czyli dużo pieprzu, odrobina soli, oraz oliwa zmieszana z sokiem z limonki. Kolejne lekkostrawne danie, które uwielbiają zarówno lokalni mieszkańcy jak i turyści!

Soki i napoje – co warto spróbować?

W Egipcie bardzo popularne są soki warzywne i owocowe, które z dodatkiem lodu przyjemnie schładzają w najbardziej upalne dni. Soki, czyli „Asir” w języku arabskim, które warto spróbować to m.in. napar z liści hibiskusa (karkadeh), czy sok z trzciny cukrowej (asab). Popularna jest także herbata z dodatkiem mleka, która obok kawy stanowi ulubiony napój lokalnych mieszkańców. Z pewnością będziesz mógł uraczyć się nią podczas zorganizowanej wycieczki na kolację w namiocie Beduinów.

Alkohol w Sharm el Sheikh – informacje dla turystów

W samym Sharm el Sheikh bez problemu zakupimy różne, zachodnie alkohole na terenie barów, restauracji czy innych typowo turystycznych miejsc. Jednak należy pamiętać, że alkohol w krajach muzułmańskich (a Egipt się do nich zalicza) jest zakazany lub mocno ograniczony. Może nie być więc możliwości spróbować lokalnie przyrządzonych napoi alkoholowych. Często spotykaną praktyką nawet w sklepach typowo turystycznych jest prośba o okazanie paszportu przy zakupie alkoholowych wyrobów. Dodatkowo w okresie ramadanu z całą pewnością nie kupimy nigdzie alkoholu poza granicami naszej hotelowej restauracji. Egipt słynie z doskonałej kawy, więc ten napój z pewnością zastąpi nam lokalny alkohol. Może być to także parzona z wyjątkową starannością herbata, czy orzeźwiające soki warzywne i owocowe. Sprawdź też, gdzie zjeść w Sharm el Sheikh?

Autor: Aleksandra Karcz

Poprzedni

TOP 5 najpiękniejszych plaż w Sharm El Sheikh

Kurort wakacyjny Sharks Bay – hotele, noclegi, zwiedzanie

Następny

Dodaj komentarz