Kuchnia egipska nie jest jeszcze tak dobrze znana w całej Europie. Jednak tradycyjne kulinaria w okolicy rzeki Nil mogą Cię pozytywnie zaskoczyć. Musisz wiedzieć, że kuchnia egipska jest wyjątkowo zdrowa i sycąca. Egipcjanie stawiają przede wszystkim na świeżość i aromatyczność. W kuchni egipskiej dominują wyraziste przyprawy, a także oryginalne składniki, które można znaleźć tylko i wyłącznie w kraju faraonów. Wobec tego, jeśli zamierzasz spędzić w Egipcie swój urlop, to koniecznie zapoznaj się bliżej z najlepszymi i najsmaczniejszymi daniami egipskiej kuchni. Które z nich musisz koniecznie spróbować?
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
1. Ful medames
Ful medames to danie, które jest typowe dla egipskiego street food. Można nawet powiedzieć, że jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek, jakie tylko znajdziesz w kraju faraonów. Ful medames przypadnie Ci do gustu szczególnie w momencie, kiedy jesteś zagorzałym fanem bobu. To właśnie ten składnik stanowi podstawę samej przekąski. Ful to nic innego jak ugotowany, suszony bób. Podawany jest on z czosnkiem, cebulą oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Ful medames serwuje się na talerzu – najczęściej papierowym, co jest typowe dla egipskiego street-food – z ugotowanymi jajkami, warzywami oraz z chlebkiem pita. Możesz nawet poprosić o to, by ful medames był w formie zwykłej kanapki. Co więcej, masz dwie możliwości wyboru – dostępna jest zarówno opcja wegetariańska, wówczas nie masz w niej dodatku mięsa, a także opcja budżetowa, która jest najbardziej popularna.
2. Tamija lub falafel
Falafel z pewnością jest Ci świetnie znany, gdyż możesz bez większego problemu dostać go nawet w Polsce. Tamija jednak może wydawać Ci się dość zagadkowym przysmakiem. Jednak obie nazwy odnoszą się dokładnie do tego samego dania. Chodzi o słynne kotleciki z ciecierzycy. Jednak falafel lub tamija w egipskim wydaniu może Cię mocno zaskoczyć. W Egipcie podstawą kotlecików nie jest bowiem ciecierzyca, tylko suszony bób. Pamiętaj jednak, by zapytać w restauracji, która wersja jest dostępna. W kraju faraonów dużą popularnością cieszy się także tamija w wersji sudańskiej, syryjskiej czy libańskiej. Wówczas kotleciki faktycznie przygotowywane są z ciecierzycy. Kotleciki te smażone są na głębokim oleju i raczej mogą Ci się one kojarzyć z daniem obiadowym lub kolacją. Jednak w Egipcie są one serwowane na śniadanie! Zwykle falafel jest serwowany w towarzystwie smakowitego sosu czosnkowego lub lekko pikantnego – z chilli.
3. Hawawshi lub baladi
Hawawshi czy też baladi to również dwie, odmienne nazwy jednego z kultowych, egipskich dań. Ta „kanapka” może Cię jednak pozytywnie zaskoczyć wyrazistością smaku i swoją aromatycznością. Hawawshi lub baladi zalicza się do egipskiego street food. Podstawę dania stanowi smakowity chlebek pita, który wypełniony jest fenomenalnym nadzieniem. Składa się ono z mielonej, smażonej wołowiny, która doprawiona jest czosnkiem, papryką i świeżą natką pietruszki. Co ciekawe nazwa hawashi jest popularna w okolicy Kairu. Jeśli zaś będziesz spędzał swój urlop w okolicy Alexandrii, wówczas poproś o baladi.
4. Shawarma
Shawarma to danie, które z całą pewnością znasz. Możesz dostać je praktycznie w każdej restauracji w Polsce i nie tylko. Okazuje się, że shawarma jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni egipskiej. Znacznie różni się ona od wersji, które serwowane są w innych restauracjach w Europie czy na świecie. Shawarma to nic innego jak smakowity kebab w egipskiej wersji. Jego podstawę stanowi jagnięcina, zawinięta w wyjątkowo cienki placek. Oczywiście jeśli nie przepadasz za jagnięciną, wówczas możesz poprosić o wersję z kurczakiem. W placku znajdziesz także grillowane warzywa oraz natkę pietruszki. Oryginalna shawarma nie zawiera w sobie frytek – więc ten fakt nie powinien Cię dziwić. Shawarma to danie z dodatkiem smakowitego sosu – czosnkowego lub pikantnego. Zazwyczaj kebab ten będziesz mógł znaleźć w budkach przy ulicy w każdy mieście w Egipcie.
5. Koshari
Koshari to danie, które może Cię zaskoczyć. Jest ono bowiem typowe dla kuchni żydowskiej, jednak znalazło się także w kuchni izraelskiej. Jak łatwo możesz się domyślić, koshari pochodzi od słowa koszerny. Okazuje się, że jest to jedno z najpopularniejszych dań w całym Egipcie. Na talerzu znajdziesz prawdziwą mieszankę smaków i składników. Przede wszystkim koshari bazuje na ryżu wymieszanym z makaronem. Do tego dodawana jest brązowa soczewica oraz ciecierzyca. Całe danie wykończone jest ostrym sosem oraz smażoną cebulką. Koshari dostaniesz niemalże w każdej, egipskiej restauracji. Co ciekawe, w większych miastach znajdziesz takie lokale gastronomiczne, które specjalizują się tylko i wyłącznie w serwowaniu tej potrawy.
6. Mięsna kofta
Jeśli jesteś miłośnikiem potraw mięsnych, wówczas musisz spróbować dania o dźwięcznej nazwie kofta. Jest to potrawa na bazie jagnięciny. Jej kawałki grillowane są na dużym ogniu z dodatkiem mielonego mięsa. „Szaszłyki” nabijane są na metalowy szpikulec i równomiernie grillowane z każdej strony. Mięsna kofta jest wyjątkowo popularnym daniem w Egipcie, więc dostaniesz je w dosłownie każdej restauracji. Zazwyczaj szaszłyki serwowane są w towarzystwie chlebka pita, smakowitych sałatek oraz sosów.
7. Zupa mulukhiyah
Jeśli zależy Ci na tym, by w Egipcie zjeść „coś” lekkiego i niskokalorycznego, wówczas rozwiązaniem dla Ciebie może okazać się zupa mulukhiyah. Jest to wyjątkowo popularne danie, które zachwyca nie tylko niską kalorycznością, ale także i fenomenalnym smakiem. Podstawę zupy stanowią liście juty warzywnej. W zależności od konkretnego regionu, zupa może być przygotowywana w nieco odmienny sposób. Pamiętaj jednak, żeby nie sugerować się zielonym kolorem liści – zupa mulukhyah nie jest daniem wegetariańskim. Przygotowywana jest ona na podstawie bulionu z kurczaka lub wołowiny. Niektóre restauracje jednak serwują ten przysmak w wegetariańskiej odmianie, korzystając z bulionu warzywnego.
8. Feteer meshaltet
To również jedno z popularniejszych dań w Egipcie. Może Cię ono w wyjątkowo pozytywny sposób zaskoczyć swoim smakiem i oryginalnością. Jest to danie słodkie, jednak Egipcjanie nie traktują go jako popularny deser. Podstawę stanowią bardzo cienkie warstwy ciasta, które przekładane są ghee, czyli masłem klarowanym. Co ciekawe, feteer meshaltet to danie, które może być serwowane na wiele, różnych sposobów. Najczęściej jako dodatek wykorzystywany jest miód lub ser. Znajdziesz jednak feteer meshaltet w wersji z mieloną wołowiną. Jeśli jednak zależy Ci na poznaniu kuchni egipskiej od najbardziej oryginalnej strony, wówczas zdecyduj się na feteer meshaltet w wersji z serem. Jest on nieco inny od tego, który znany jest Ci z Polski. Ma bardziej wyrazisty smak i świetnie komponuje się z klarowanym masłem.
9. Mashi
Mashi to danie egipskie, które również zasługuje na Twoją uwagę. Okazuje się, że jego podstawę stanowią pieczone warzywa – zwykle cukinia, papryka oraz bakłażany. Dodatkiem są liście winogron, które wypełniane są smakowitym farszem. Składa się on z mięsa mielonego oraz gotowanego ryżu. W mashi nie brakuje również przypraw. Zwykle jest to świeża kolendra oraz natka pietruszki. Danie to możesz zamówić zarówno w wersji mięsnej jak i w wersji wegetariańskiej. Zazwyczaj podaje się go z dodatkiem chlebka pita.
10. Gulasz Basila
Basila – to dość oryginalna wersja egipskiego gulaszu. Z pewnością nie nawiązuje on do tradycyjnego dania kuchni węgierskiej. Gulasz Basila to gulasz na bazie zielonego groszku, który uzupełniony jest marchewką oraz sosem pomidorowym. Co więcej, znajdziesz w nim także kawałki soczystej wołowiny. Co ciekawe, w okresie postu gulasz Basila serwuje się tylko i wyłącznie w wersji wegetariańskiej. Najczęściej podaje się go z dodatkiem ryżu, jednak możesz również poprosić o chlebek pita. Gulasz Basila co do zasady nie jest ostrym daniem, jeśli jednak brakuje Ci nieco pikantności, wówczas możesz poprosić o wersję z papryczkami chilli. Z pewnością gulasz Basila podbije Twoje podniebienie!
Sprawdź również, gdzie możesz spróbować tych dań! Gdzie zjeść w Sharm el Sheikh?
Autor: Daria Gajewska