Egipt to jeden z najbardziej popularnych kierunków turystycznych na mapie świata. Co roku gości u siebie wielu turystów z różnych stron świata. Oprócz tego, że jest to miejsce oferujące wiele, różnorodnych atrakcji, dodatkowo można przywieźć z niego wiele znanych i kochanych, świeżych, aromatycznych przypraw. Jakie z nich mogą znaleźć się w naszej kuchni? Przyjrzyjmy się ciekawemu zagadnieniu z bliska.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Kumin – kluczowa przyprawa w egipskiej kuchni
Kumin jest znany naukowo jako Cuminum cyminum. To jedna z najbardziej popularnych i powszechnie wykorzystywanych przypraw kuchni egipskiej. Jest to roślina, która wywodzi się z rodziny baldaszkowatych. Co ciekawe, nie wiele osób wie, że jest on bardzo blisko spokrewniony z pietruszką. Kumin jest jednym z podstawowych elementów kuchni indyjskiej, śródziemnomorskiej, jak również meksykańskiej. Jego cechą charakterystyczną jest silny, ziemisty smak, w którym można wyczuć lekkie nuty pikantne oraz gorzkie. To niezbędna przyprawa do wielu dań znanych na całym świecie, takich jak m.in.: curry, chili con carne, a także dań kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej- do potraw z soczewicy. Kumin powszechnie dodawany jest także do serów holenderskich i francuskich, czy hummusu.
W Egipcie, a także na całym świecie, kumin znany jest od ponad 5000 lat. Nic więc dziwnego, że ogromna rzesza turystów odwiedzająca ten kraj pragnie zabrać ze sobą z Egiptu właśnie kumin.
Kolendra – świeży akcent w daniach z Sharm El Sheikh
Odwiedzając Sharm El Sheikh w Egipcie z całą pewnością uda nam się zabrać ze sobą świeżą, aromatyczną kolendrę. Jej historia sięga ponad 7000 lat. Co ciekawe, pierwsze wzmianki o jej istnieniu pochodzą właśnie ze starożytnego Egiptu. Dlaczego? Ponieważ owoce kolendry zostały znalezione w grobowcu faraona Tutenchamona. To znak, że kolendra jak w prehistorycznych czasach była uważana za niezwykle wartościową.
Jest to rośliny z rodziny selerowatych bardzo popularna w kuchniach na całym świecie. Jej cechą charakterystyczną jest lekko cytrusowy smak, bardzo lekki, dzięki któremu udaje nam się orzeźwić każdą potrawę. To przyprawa, która można niezwykle często napotkać w daniach kuchni indyjskiej, azjatyckiej, jak również meksykańskiej. Co ważne, jest to przyprawa o wszechstronnym zastosowaniu. Może być dodawana do dań mięsnych, zup, sosów, czy wypieków. Co więcej, kolendra dodawana jest także do potraw ryżowych. Należy także wskazać, że nasiona kolendry bywają wykorzystywane przy marynowaniu warzyw. W Polsce często kolendra służy w przygotowywaniu ogórków kiszonych.
Cynamon – aromatyczna przyprawa z egzotycznym charakterem
Cynamon to zdecydowanie jedna z najbardziej popularnych, lubianych przypraw, znanych na całym świecie. Dodawany do wielu, różnorodnych deserów. Kojarzony z wyjątkowym smakiem, aromatem, dodaje każdego potrawie wyrazistości. Cynamon cejloński, który dostępny jest w Egipcie, w Sharm El Sheikh, to zdecydowanie najszlachetniejsza odmiana cynamonu. Kora cynamonu to jedna z najstarszych przypraw starożytnego Egiptu. Od dawien dawna aromatyzowano nią napoje, a aktualnie wciąż wykorzystywana jest w ajurwedzie.
Niewiele osób wie, że w czasach panowania wielkiego Cesarza Nerona, cynamon był zaliczany do najdroższych przypraw świata. W Egipcie cynamon ma jeszcze jedno, bezcenne zastosowanie. Kora cynamonu działa odstraszająco na komary, a także łagodzi ból po ukąszeniu. Każdy, kto chociaż raz odwiedził ten piękny, egzotyczny kraj, doskonale zdaje sobie sprawę, że nie brakuje w nim uporczywych komarów.
Kurkuma – złoty skarb dla miłośników zdrowia
Kurkuma to jedna z najbardziej lubianych, popularnych przypraw, nie tylko w Egipcie, ale także w całej Afryce. To prawdziwa gratka dla kubków smakowych- stosuje się ją do wielu dań. Doceniana jest nie tylko za smak, ale także walory zdrowotne. Zjemy z nią zarówno potrawy mięsne, sosy, a także nie można zapominać, że na bazie kurkumy powstało słynne curry. Naturalna, świeża kurkuma doskonale wpływa także na odporność. Pomaga zwalczyć wiele, różnorodnych stanów zapalnych w organizmie. Nic więc dziwnego, że bardzo często turyści odwiedzający Egipt decydują się na przewóz wyjątkowej jakości kurkumy do swoich domów.
Jak transportować egipskie przyprawy samolotem?
Warto wiedzieć, że w celu zachowania właściwych właściwości smakowych, aromatycznych, jak również zdrowotnych, należy zadbać o właściwy transport egipskich przypraw samolotem. Okazuje się, że bez problemu można zabrać ze sobą przyprawy do bagażu podręcznego. Żadna linia lotnicza na całym świecie nie ma w swoim regulaminie zakazu przewozu żywności w bagażu podręcznym. Warto także wiedzieć, że przyprawy powinny znajdować się w szczelnie zamkniętych woreczkach. Można w tym celu wybrać woreczki strunowe. Należy także pamiętać, aby zachować odpowiednią ilość miejsca przewidzianą w bagażu podróżnym dla przypraw. W przeciwnym razie będą one pogniecione, strącać swoje walory estetyczne.
Odwiedzając Egipt zabierz ze sobą przyprawy, by móc cieszyć się ich smakiem i aromatem przez długi czas.
Autor: Magdalena Krzykawska